23948sdkhjf

Salatkrise og oliepriser gør det dyrere at være dansker

Inflationen på varer steg i den højeste takt siden 2012 i februar. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Priserne på varer som mad, tøj og elektronik steg i den højeste takt siden 2012 i februar. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Den samlede inflation, målt på forbrugerprisindekset, steg med en procent i februar sammenlignet med samme periode for et år siden. Den del af indekset, der kigger på varer, steg med 0,9 procent.

- Det er den største årlige prisstigning på varer siden december 2012. Det er i høj grad fødevarer og brændstof, der er med til at trække priserne på varer op.

- I samme periode steg priserne på tjenester, som udgøres af blandt andet husleje, tandlæge, transport- og kulturtjenester, forsikringer og bankgebyrer, med 1,1 procent, skriver Danmarks Statistik.

Transportpriserne er steget med 3,2 procent siden sidste år, påvirket af den stigende oliepris.

Fødevarepriserne er steget med 2,6 procent siden februar 2016, hvilket spiller en stor rolle i den samlede prisstigning.

Men faktisk er Danmark billigt sluppet ifølge Danske Bank.

- Der udspiller sig en salatkrise på grund af dårligt vejr i Sydeuropa, som har fået priserne til at stige på grøntsager.

- Men det ser ud til, at de danske butikker ikke har sendt ret meget af prisstigningen videre til forbrugerne, sammenlignet med, hvad vi ser i for eksempel Tyskland.

I eurolandene set under et var inflationen dobbelt så høj som i Danmark i februar, skriver Danske Bank cheføkonom Las Olsen i en kommentar.

Inflationen er dog historisk set fortsat ganske lav, og det er godt nyt for danskerne købekraft.

Hos Dansk Erhverv venter cheføkonom Steen Bocian, at inflationen kan stige en spids mere.

- En inflationsrate omkring de 1,25 procent er bestemt ikke utænkelig. Dermed er der også fortsat udsigt til pæn reallønsfremgang på det danske arbejdsmarked i år.

- Vi skal med andre ord ikke være specielt bekymret for den stigende inflation, skriver Steen Bocian.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093